
Θεραπεύοντας την πόλη
Ἄλγους Ἴασις
Η προσφορά της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού
Πανεπιστημίου Αθηνών στην κοινωνία και την εκπαίδευση
Η «δύσπνοια» της πόλης
Εικόνες της Αθήνας μέσα από τον Τύπο
« … οἱ κάτοικοι τῶν Ἀθηνῶν μόνον εἰς ἐκτάκτους περιστάσεις πρέπει ν᾿ ἀναπνέουν ἄοσμον ἀέρα»;
Ο Εμμανουήλ Ροΐδης (1836-1904), κάτοικος του κέντρου της Αθήνας, σε χρονογράφημά του το 1896 στην εφημερίδα Ἑστία, σκιαγραφεί την εικόνα μιας πόλης με υψηλή ρύπανση. Η οδός Πανεπιστημίου πλημμυρίζει τις ημέρες ισχυρής βροχόπτωσης, η οδός Σταδίου γίνεται απροσπέλαστη από τα σύννεφα σκόνης, οι κάτοικοι χάνονται μέσα σε χωματόδρομους που δεν φέρουν ονόματα, ενώ αρκεί η Σελήνη για τον φωτισμό τους. Τα σφαγεία της πόλης στεγάζονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο, τα απόβλητα ρέουν στην κοίτη του Ιλισού, οι υπόνομοι των οδών Άρεως, Κολοκοτρώνη και Ερμού καταλήγουν υπαίθρια στον Κεραμεικό.
«Ἀπό δεκαετίας ἤδη διατρίβω ἐν Ἀθήναις καὶ δύναμαι νὰ εἴπω, ἄνευ τῆς παραμικρᾶς ὑπερβολῆς, ὅτι καθ’ ὅλον τοῦτο τὸ διάστημα ἡ κυριωτέρα μου ἐνασχόλησις ὑπῆρξε νὰ καταπίνω σκόνιν». (Εμμανούηλ Ροΐδης)
Την έκρυθμη αυτή κατάσταση καυτηριάζει το σατιρικό περιοδικό Ἀσμοδαῖος, αναφέροντας: «αἱ παστρικαὶ Ἀθῆναι λαμποκοποῦν» από… καθαριότητα.
Ο ημερήσιος τύπος σχολιάζει αρνητικά την ολιγωρία των δημοτικών αρχών και την ατολμία της κυβέρνησης να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης, των ανύπαρκτων υποδομών και της λειψυδρίας. Στο τέλος του 19ου αιώνα, η αναγκαιότητα εκτέλεσης δημόσιων έργων, όπως έργων οδοποιίας και αποξήρανσης μεγάλων εκτάσεων, καλυπτόμενων από έλη και νερά λιμνών, προσκρούει στην αδυναμία διάθεσης ιδιωτικού κεφαλαίου σε έναν επενδυτικό κλάδο με αβέβαια επιχειρηματικά αποτελέσματα.
Οι αναγκαίες επενδύσεις στις υποδομές της πόλης συμπίπτουν με την περίοδο του μεσοπολέμου και πυροδοτούνται από την αυξανόμενη αστικοποίηση και τις συνέπειες του μικρασιατικού πολέμου.
Ο Θέμος Άννινος (1845-1916), στα σατιρικά περιοδικά Ἀσμοδαῖος και Ἄστυ, με αφορμή την εκδήλωση επιδημιών στην Αθήνα και στην επαρχία, γελοιογραφεί την κοινωνική και πολιτική ζωή, θέτοντας στο επίκεντρο της κριτικής του τον πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη (1832-1896).



