
Χτίζοντας το μέλλον
Ἄλγους Ἴασις
Η προσφορά της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού
Πανεπιστημίου Αθηνών στην κοινωνία και την εκπαίδευση
Η Ιατρική Σχολή σήμερα
Η συμβολή της Ιατρικής Σχολής στον τομέα της εκπαίδευσης αποτυπώνεται με το πλήθος των κλινικών, των εργαστηρίων και των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών (Π.Μ.Σ.) που λειτουργούν υπό την εποπτεία της: 60 κλινικές, 26 εργαστήρια και 64 Π.Μ.Σ. Το διδακτικό προσωπικό της Ιατρικής Σχολής αριθμείται από 528 μέλη ΔΕΠ και 43 μέλη ΕΔΙΠ και είναι άριστα καταρτισμένο και κατάλληλα εξειδικευμένο για τη διεξαγωγή υψηλού επιπέδου διδασκαλίας και έρευνας. Το διδακτικό προσωπικό εκπαιδεύει τους φοιτητές και μέλλοντες ιατρούς να παρέχουν ανθρωποκεντρική, παρηγορητική, συμπονετική φροντίδα για τους ασθενείς, καθώς και να μπορούν να προσφέρουν όλες τις βασικές ιατρικές υπηρεσίες για την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενειών.
Σήμερα, η Ιατρική Σχολή Αθηνών στοχεύει:
α) στην προαγωγή της επιστήμης της ιατρικής και των επιμέρους κλάδων και εξειδικεύσεών της, μέσω υψηλού διεθνούς επιπέδου έρευνας και διδασκαλίας,
β) στην παραγωγή νέας γνώσης, βασικού, εφαρμοσμένου, μεταφραστικού και κλινικού χαρακτήρα, σε όλα σχεδόν τα επιμέρους πεδία της ιατρικής,
γ) στην κάλυψη των αναγκών της σύγχρονης κοινωνίας για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, μέσω ενός άριστα επιστημονικά καταρτισμένου και εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού.
Μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις για τους Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής είναι και η συμπερίληψή τους στην παγκόσμια κατάταξη με τους επιστήμονες που με το συγγραφικό και ερευνητικό τους έργο έχουν ασκήσει σημαντική επιρροή στην επιστήμη διαχρονικά.
Σύμφωνα με την κατάταξη που προκύπτει, τόσο από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Thomson Reuters στο πλαίσιο του project Clarivate Analytics, όσο και από την Webometrics (Google scholar), οι Καθηγητές που διακρίθηκαν το 2020 είναι, με αλφαβητική σειρά:
1. Ευάγγελος Γιαμαρέλλος – Μπουρμπούλης, Καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων
2. Γεώργιος Δαΐκος, ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμώξεων
3. Μαρίνος Δαλάκας, ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας
4. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής, Ογκολογίας, Αιματολογίας.
5. Παγώνα Λάγιου, Καθηγήτρια Υγιεινής- Επιδημιολογίας
6. Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, Ακαδημαϊκός, ομότιμος Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας
7. Χριστόδουλος Στεφανάδης, επίτιμος Καθηγητής Καρδιολογίας
8. Δημήτριος Τούσουλης, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Καρδιολογίας
9. Αντωνία Τριχοπούλου, ομότιμη Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής
10.†Δημήτριος Τριχόπουλος, Ακαδημαϊκός, ομότιμος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας
11. Γεράσιμος Φιλιππάτος, Καθηγητής Καρδιολογίας
12. Γεώργιος Χρούσος, ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής- Ενδοκρινολογίας
Ανταποκρινόμενοι στις διαρκείς εξελίξεις, οι Καθηγητές, οι ερευνητές και οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ αναζητούν την καινοτομία και την προαγωγή της ιατρικής γνώσης.
Τον Ιούλιο του 2020 εγκαινιάστηκε στην Ελλάδα το πρώτο "Κέντρο Κλινικής Προσομοίωσης Υψηλής Πιστότητας", που στεγάζεται στο Εργαστήριο Φυσιολογίας, με στόχο να εκπαιδεύσει, μέσα από ρεαλιστικά σενάρια, τους φοιτητές και ειδικευόμενους ιατρούς να εξασκήσουν και να τελειοποιήσουν την θεωρητική γνώση που έλαβαν από αμφιθεάτρου σε προσομοιωτές, πριν την εφαρμόσουν στην κλινική πράξη.
Το τραπέζι εικονικής νεκροψίας (anatomage table) του Εργαστηρίου Ανατομίας προσφέρει την ευκαιρία στους φοιτητές της Ιατρικής εικονικών «περιηγήσεων» στον ανθρώπινο οργανισμό με στόχο την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών του. Στην φωτογραφία απεικονίζονται ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανατομίας Καθηγητής Θεόδωρος Τρουπής και οι συνεργάτες του.
Το 2018 η Ιατρική Σχολή εγκαινίασε στις εγκαταστάσεις της στο Γουδή, το Κέντρο Νέων Βιοτεχνολογιών και Ιατρικής Ακριβείας (Ερευνητική Υποδομή pMedGR). Στόχος του Κέντρου είναι να αποτελέσει έναν εθνικό κόμβο για την υλοποίηση, τον συντονισμό και την ενοποίηση προσεγγίσεων εξατομικευμένης ιατρικής, στην χώρα μας και διεθνώς, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τη διαστρωμάτωση των ασθενών, τους παράγοντες που προδιαθέτουν σε ασθένειες και την ανταπόκριση στις θεραπείες, για συγκεκριμένους πληθυσμούς. Η εισαγωγή μεθόδων Ιατρικής Ακριβείας στη διαχείριση της υγείας, θα οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για τον ελληνικό πληθυσμό.



