Η προσφορά της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού
Πανεπιστημίου Αθηνών στην κοινωνία και την εκπαίδευση
Οι Καθηγητές της Ιατρικής στην υπηρεσία της κοινωνίας
Μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, η πρόληψη, η δημόσια υγιεινή και η νοσοκομειακή περίθαλψη δεν αποτελούν τομείς της κρατικής μέριμνας.
Η ίδρυση της Ιατρικής Σχολής, το 1837, μαρτυρεί την πρώτη ένδειξη πρωτοβουλιών και συστηματικών ενεργειών για τη μετάβαση από τη φιλανθρωπική περίθαλψη στη δημόσια νοσοκομειακή μέριμνα.
Ενήμεροι για τις τάσεις στον ευρωπαϊκό χώρο και κοινωνικά ενεργοί, οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής υποστηρίζουν ότι οι ανθυγιεινές συνθήκες στην πόλη ευθύνονται για την εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών.
Μια τέτοια μολυσματική ασθένεια είναι και η φυματίωση. Νόσημα γνωστό ήδη από την αρχαιότητα – «φθίσις» κατά τον Ιπποκράτη (460-377 π.Χ.)- αποκτά επιδημικές διαστάσεις τον 19ο αιώνα και γίνεται γνωστή και με την ονομασία «λευκή πανώλη». Η νόσος προσβάλλει συνήθως τον πνεύμονα, αλλά μπορεί να επηρεάσει και άλλα μέρη του σώματος. Οι περισσότερες λοιμώξεις είναι ασυμπτωματικές και λανθάνουσες. Όμως, το 1/10 των περιπτώσεων που βρίσκεται σε λανθάνουσα μορφή, εξελίσσεται σε ενεργή νόσο.
Εφόσον η φυματίωση δεν αντιμετωπιστεί, αποβαίνει μοιραία στο 50% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί. Η φυματίωση ταλαιπωρεί κυρίως τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως ήταν και η Αθήνα. Δεδομένου ότι το νόσημα παρουσίαζε μεγάλη θνησιμότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, επιβαλλόταν η ανεύρεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας.
Το 1865 ο Γάλλος στρατιωτικός ιατρός Jean - Antoine Villemin (1827-1892), μέσα από σειρά πειραμάτων, αποδεικνύει ότι η φυματίωση είναι ένα μεταδιδόμενο νόσημα που μπορεί να ενοφθαλμιστεί στα ζώα. Ο επόμενος μεγάλος σταθμός στη μελέτη του νοσήματος είναι η ταυτοποίηση του παθογόνου μικροοργανισμού Mycobacterium tuberculosis (μυκοβακτήριο της φυματίωσης ή Βάκιλλος του Koch) από τον Γερμανό ιατρό Robert Koch (1842-1910). Την σπουδαία ανακάλυψη του Koch γνωστοποιεί στην Ελλάδα ο Καθηγητής Φαρμακολογίας και Ειδικής Νοσολογίας Νικόλαος Μακκάς (1847-1935).
Οι λανθασμένες απόψεις περί μετάδοσης της νόσου λόγω φυσικής προδιάθεσης, κράσης και κληρονομικότητας υποχωρούν, συμβάλλοντας στην ανάπτυξης της ανοσολογίας.
Το 1901 με πρωτοβουλία του Ιατροσυνεδρίου συγκαλείται το Α' Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο. Παρουσιάζονται στατιστικά δεδομένα που καταδεικνύουν τα επίπεδα θνησιμότητας, διάδοσης και νοσηρότητας των μολυσματικών ασθενειών. Διαπιστώνεται σύνδεση ανάμεσα στα λοιμώδη νοσήματα εν γένει και στα δημόσια μέτρα υγιεινής. Σχηματίζεται επιτροπή για τη δημιουργία Πανελλήνιου Συνδέσμου κατά της Φθίσεως.
Ο Νικόλαος Μακκάς προτείνει την ίδρυση θεραπευτηρίων μακριά από τα αστικά κέντρα, ικανών να παρέχουν τις κατάλληλες συνθήκες στους ασθενείς, ανάλογα με το στάδιο της νόσου.
Ο Βασίλειος Πατρίκιος (1847-1929), ιατρός και γραμματέας του Ιατροσυνεδρίου, προτείνει την ίδρυση Φθισιατρείου και παραρτημάτων, κατά το πρότυπο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, και κατηγορεί τον πρωθυπουργό Γεώργιο Θεοτόκη (1844-1916) για κρατική αδιαφορία απέναντι στις μάστιγες της φυματίωσης, της σύφιλης και του αλκοολισμού που πλήττουν τον πληθυσμό.
Την ίδια περίοδο, σημαντική για την οργάνωση του αντιφυματικού αγώνα στην Ελλάδα και στην ανάπτυξη της νοσηλευτικής κρίνεται η συμβολή της Μαρίας Καλαποθάκη (1859-1941), της πρώτης Ελληνίδας ιατρού με σημαντική ανθρωπιστική δράση. Η Καλαποθάκη παρασημοφορήθηκε για το έργο της από τη βασίλισσα Όλγα και το 1899 τιμήθηκε με αργυρό μετάλλιο για τη συμμετοχή της στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο (1897).
Χάρη στις ενέργειες των ιατρών, το 1902 ιδρύεται το πρώτο σανατόριο «Σωτηρία», µε πρωτοβουλία της Σοφίας Σλήµαν (1852-1932) και της Ιεράς Μονής Πετράκη, υπό την προστασία της Βασίλισσας Όλγας. Στόχος της δημιουργίας του ήταν ο περιορισμός των νοσούντων και η λήψη θεραπείας. Δυο χρόνια αργότερα, το 1904, ιδρύεται στην Ιερά Οδό το κρατικό απολυμαντήριο για την απολύμανση ρούχων και αντικειμένων σε κλίβανο. Το 1907 συστήνεται το Αντιφθισικό Ιατρείο, υπό τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο κατά της Φυματίωσης.
Η πρώτη Ελληνίδα ιατρός Μαρία Καλαποθάκη (1859-1941). Η Καλαποθάκη ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Παρίσι τη δεκαετία του 1880, περίοδο κατά την οποία δεν φοιτούσαν γυναίκες στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.